KUDARC-E, HA NEM LESZEL UNIKORNIS?

2020. június 12. 16:25 - Dervalics Ákos

Talán ma már túl vagyunk a startupok hőskorán, amikor mindenki a Silicon Valley-be vágyott. Ez volt kezdetben az egyedüli olyan image a startupok számára, amely a világszintű ismertség reményét jelentette a fogalmilag hozzá társított növekedéssel és gazdagsággal. 

Akadnak szép számmal sikeres startupok. Korábban tartotta magát egy hüvelykujj-szabály, mi szerint a startupok 90% elbukik és csak 10%-uk válik fenntartható vállalkozássá. A Failory statisztikái szerint iparáganként eltérő mértékű a bukás aránya, de jóval kisebb, mint az imént említett arány. 

Miért alakult ez így? Az elmúlt 20-30 évben számos tekintetben átalakult az induló vállalkozásokkal foglalkozó iparág. Ebben az átalakult környezetben kíván versenyképes szolgáltatást nyújtani Közép-Európa országai által életre hívott InNow kezdeményezés. Lássuk a legfontosabb tényezőket:

Tőke: jelenleg a világban bőségesen hozzáférhető a befektetői tőke, a kihelyezések feltételei sok tekintetben szigorodtak, vagy ha úgy vesszük alaposabb felkészültséget kívánnak meg az alapítóktól. Szintén megfigyelhető a nagyobb költséghatékonyságra való törekvés, ami lefelé nyomja az egy ügyfél megszerzésére szánt összeget és együttműködésre készteti a vállalkozókat: kevesebbet ruházzanak be, inkább vegyenek igénybe meglévő infrastruktúrákat, értékesítési csatornákat. A tőkebefektetők saját üzleti kapcsolataikat is mozgósítják annak érdekében, hogy a vállalkozók pénzt és időt takarítsanak meg a piacralépéshez és a gazdasági növekedéshez vezető úton.

Tudás: A vállalkozás alapításához és fejlesztéséhez szükséges tudás számtalan csatornából érhető el világszerte. Inkubátorházak, egyetemi oktatási programok, oktatási vállalkozások és nonprofit csoportok egyaránt foglalkoznak a szükséges tudás átadásával, mentorálással. A vállalkozókat nem csupán az üzletfejlesztés folyamatán kísérik végig, és segítik egy vélhetően sikeres üzleti modell kialakítását, de támogatják a szervezetfejlesztés szükséges lépéseit, a döntéshozatalt. 

Kereslet-kínálat aránya: míg évtizedekkel ezelőtt nem létezett igény startupokra. A dinamikusan növekvő kezdő vállalkozások megjelentek és piaci részt szereztek maguknak. Sokan az üzletük veszélyét látták benne. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy a startupok által képviselt szemlélet és hozzáállás alkalmazása számos előnnyel, de kockázatokkal is járhat. Egy működő folyamatokkal bíró vállalkozás nem szívesen változtatja meg az üzleti modelljét egy újabb reményében. Ez a feloldhatatlannak tűnő ellentét idővel tompult és jelenleg számos vállalat, állam keresi ezen fiatal vállalkozásokat. Új üzleti modellekben látják a fejlődés vagy megújulás kulcsát.

Az InNow projekt partnerei is felismerték ezt a tendenciát és igyekeznek kapcsolatot teremteni a kereslet és kínálat közt. A magyar, lengyel, szlovák, szlovén és horvát részvétellel zajló projekt olyan nemzetközi modell kidolgozásán munkálkodik, ahol a startupok és nagyvállalatok együttműködési lehetősége kölcsönös üzleti érdekek mentén azonosítható és támogatni tudjuk ezek létrejöttét. A hároméves (2019-2022), az INTERREG CENTRAL EUROPE társfinanszírozásában futó projekt megvalósításáért egy nemzetközi konzorcium felel, amiben az InnoEnergy Central Europe (Lengyelország) vezetése mellett az ABC Accelerator (Szlovénia), az Optimization (Horvátország), a Debreceni Egyetem (Magyarország), a Startup Campus Inkubator (Magyarország), továbbá a Civitta (Szlovákia) működik közre. Az InNow projekt keretén belül a partnerek a startupok és nagyvállalatok hatékony együttműködését célozzák meg. A Business Support Program egy üzlettámogatási program, amely során az induló vállalkozásokat és a kkv-kat segítik elérni a megfelelő fejlettségi szintet, hogy nagyvállalatokkal képesek legyenek stratégiai partnerségre lépni. Az Innovation Support Programban a nagyvállalatokat segítjük, miként tudnak vonzó feltételeket és együttműködési lehetőségeket kínálni a startupok, valamint a kkv-k számára. A Matchmaking Acceleration Program egy kapcsolatépítő program, amelyek célja az említett szereplők innovációs együttműködésének felgyorsítása. A három program kísérleti jelleggel mintegy 200 induló vállalkozás, kkv, továbbá öt nagyvállalat részvételével zajlik.

Ebbe az együttműködésbe a nagyvállalatok sem érkeznek üres kézzel: infrastruktúrát és értékesítési hálózatot hoznak, amely kialakítására már nem kell költenie a startupnak, nagy lépést téve a költséghatékony, fenntartható és nyereséges működés felé.

Van egy jó ötleted vagy fejlesztésed, az energiaipar, okos városok, mobilitás, közlekedési szektor számára? Netán rendelkezel olyan gazdasági/technológiai modellel, mely alkalmazásával egy újabb módon lehet energiát megtakarítani? Jelentkezz az InNow projekt keretén belül megvalósítandó vállalkozásfejlesztő online tréningünkre! Várjuk ötletgazdák, fejlesztő csoportok, kezdő vállalkozások és KKV-k jelentkezését is, akik nemzetközi piacokon önállóan vagy nagyvállalati együttműködésben kívánják értékesíteni termékeiket. Az InNow Business Support Package segítségével 5 országban tudsz piacra lépni, nem kell, hogy unikornis víziókkal bombázd befektetőidet! Stabil üzleti nyereséget hozó vállalkozást építhetsz a régióban is. A tréning díjmentes és augusztusban kezdődik. További részletekért írj nekünk a hubhungary@innoenergy.com email címen.

Ígéretes hazai, fenntarthatósággal és energetikával foglalkozó vállalkozási ötletek felkutatása, és nemzetközi piacra juttatása. Kövess minket a lehetőségekért!

Az InNow projekt honlapja: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/InNow.html

#innow #businessupportpackage #interregcentraleurope

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenbrother.blog.hu/api/trackback/id/tr9715806368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása